Atkins Diyeti

Atkins diyeti, ismini ünlü kardiyolog ve hekim Robert Atkins’ten almıştır. 1972 yılında yayınladığı Atkins Diyeti Devrimi kitabı ile diyet kültüründe de büyük bir etkisi olmuştur. Bu diyet türü de diğer birçok diyet türü gibi düşük karbonhidrat alımını hedefler. Atkins diyetinde kilo kaybı ancak düşük karbonhidrat alımı ile gerçekleşir. Bu nedenle de yüksek protein ve yağ kaynakları ağırlıklı olarak tercih unsurudur.

Atkins Diyeti Aşamaları Nelerdir?
Atkins diyeti temelde 4 aşamadan oluşur. Ancak bu aşamaların devamı kimi insanlar için zor olacaktır. Bu nedenle de 4 aşamanın hepsinin uygulanması zorunlu değildir. Ancak ne olursa olsun uzak durulması gereken besinlerden yine de uzak durulması gerekmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere saf protein kaynakları ve sağlıklı yağlar içeren besinler ile bu diyet kesin sonuç veriyor olacaktır. Şimdi de bu aşamalara tek tek bakalım;
- Birinci aşama: Bu aşamada sadece 20 gr kadar bir karbonhidrat alımına izin vardır. 20 gün sürmesi ideal olacaktır ancak insanlar ilk aşamayı genelde 2 hafta kadar sürdürmeyi tercih ederler. Günlük kalori ihtiyacınızın %70’ini yağdan, %25’ini proteinden ve %5’ini de karbonhidrattan sağlayacak şekilde gıda tüketimi yapmanız gerekir.
- İkinci aşama: Çok az miktarda kuruyemiş ve düşük karbonhidrat içeren sebzeler bu aşamada dahil olur.
- Üçüncü aşama: bu diyeti, bu aşamaya gelindiğinde hedeflenen kiloya ulaşıldığını var sayar. Kilo kaybının yavaşlamasını sağlayacak kadar karbonhidrat alımı başlar.
- Dördündü aşama: Atkins diyetinde bu aşama koruma aşaması olarak görülür. Kilo kaybının artık sona ermesi gerekir. Bu nedenle de bunu sağlayacak miktarda karbonhidrat alımına izin verilir.
Diğer Diyetler
Atkins Diyeti Zayıflatır Mı?
Temelde karbonhidrat kaynakları azaltılarak yüksek yağ içeren gıdalara geçiş yapılır. Enerji kaynağı olarak yağ tercih edildiği için vücudunda da depoladığı yağları yakması hedeflenir. Atkins diyeti, ayrıca yüksek protein tüketimi sayesinde uzun süreli tokluk hissi yaratmayı ister. Bunun yanı sıra bu proteini yakmak için harcayacağı enerjinin yüksek olması da yine önemli bir etkendir. Bunun yanı sıra bir de İsveç diyeti bulunmaktadır. Bu diyete ait yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.